ZorgSaamWonen Award 2024 | Jury aan het woord: Hein Kuiken

ZorgSaamWonen Award 2024 | Jury aan het woord: Hein Kuiken

ZorgSaamWonen reikt jaarlijks de ZorgSaamWonen Award uit. De komende weken maken wij een rondje langs de juryleden van Award 2024. We spraken al eerder met Ianthe Mantingh en Ludo Gimmerveen. Dit keer gaan we in gesprek met Hein Kuiken, namens de PvdA sinds vier jaar wethouder bij de gemeente Leeuwarden. Hein is verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en maatschappelijke opvang, armoede en schuldhulp, financiën en cultuur. Voor zijn wethouderschap in Leeuwarden was Hein ook al zes jaar wethouder in de gemeente Harlingen. Een superervaren bestuurder dus die graag het brede gemeentelijke perspectief op alle facetten van het leven inbrengt in het juryproces voor de ZorgSaamWonen Award.  

Samenspel fysiek en sociaal

Afgelopen tien jaar heeft Hein altijd grote stukken van het sociaal domein in zijn portefeuille gehad. Met een kleine uitstap naar ruimtelijke ordening. Volgens Hein een mooi bruggetje naar de Award en de prijsvraag. Hein: “In een hoop initiatieven voor ontmoeting komen fysiek en sociaal bij elkaar. Dat maakt het interessant. Ook wij als gemeente werken meer integraal, bijvoorbeeld in onze beleidsvorming waar fysiek en sociaal meer en meer met elkaar verbonden raken. Die beweging heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen, maar is nog niet volmaakt. Dus ik ben oprecht nieuwsgierig naar wat er rondom het faciliteren van ontmoeting allemaal gebeurt in het land.”

Zo leidt bijvoorbeeld de gemeentelijke ambitie om meer groen en meer waterberging in de stad Leeuwarden te willen hebben in het kader van klimaatbestendigheid, tot de herinrichting van een mini-plantsoentje in de binnenstad. Met bomen en bankjes is direct ook een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor de buurt gecreëerd. Een mooi voorbeeld hoe sociaal en fysiek samenkomen op één plek.

Podium vol inspiratie

Met de jaarlijkse Award wil ZorgSaamWonen verrassende plekken of ideeën vinden en delen die ontmoeting, samenzijn en omzien naar elkaar stimuleren. Omdat plekken waar mensen zich welkom voelen en waar zij makkelijk met elkaar in contact kunnen komen, bijdragen aan een inclusieve en zorgzame samenleving. Onder de titel ‘Goed je weer te zien! - plekken voor alledaagse ontmoeting’ gaan wij dit jaar op zoek naar originele voorbeelden van plekken die uitnodigen tot ontmoeting die past in de dagelijkse routine. Hein: “Ik hoop dat met deze Award veel mooie en creatieve initiatieven zichtbaar worden en een podium krijgen. Die ons inspireren en waarvan we kunnen leren.”

Ontmoeting voorwaarde voor meedoen

Veel meer dan in het verleden wordt bij het ontwerpen van wijken, buurten en straten gekeken naar de sociale infrastructuur en inrichting van de openbare ruimte om ontmoeting te faciliteren. Ontwerpopgaves worden meer sociaal-maatschappelijke ingestoken. Of, zoals Hein aangeeft: “Je bouwt geen straten en wijken, maar gemeenschappen. Dus wil je een stad of dorp verder brengen, dan moet je ook aandacht hebben voor gemeenschapsopbouw.”

De samenleving wordt steeds meer divers en inclusief; een breed gedragen maatschappelijke opgave waaraan veel gemeente werken. Dat betekent onder andere dat kwetsbare mensen, met hun eigen talenten en mogelijkheden, in wijken en buurten hun eigen plekje hebben. Hein: “Daar moet je als gemeente en gemeenschap wel aandacht voor hebben en houden. We willen dat iedereen kan meedoen. Ontmoeting is daarbij heel belangrijk, want zonder ontmoeting kun je niet meedoen. De gemeente wil van betekenis zijn, maar we zijn niet allesomvattend. De rode draad voor ons is dat we de samenhang in de stad en verbondenheid faciliteren met een ruimtelijke en sociale infrastructuur.”

Veerkracht in mensen en buurten

In de gemeente Leeuwarden, met maar liefst 35 dorpen, zijn er vele voorbeelden van gemeenschapsopbouw en het faciliteren van ontmoeting. Er zijn buurt- en dorpskamers waar activiteiten plaatsvinden. En waar de gemeente hulpverleningsaanbod, al dan niet via partners, organiseert. In een aantal dorpen is een hele sterke sociale samenhang aanwezig en voorzien dorpen zelf in de nodige gemeenschapskracht. Maar de gemeente heeft ook wijken waar niet alles vanzelf goed gaat. Hein: “Toch zie ik hier een enorme veerkracht en bruisende initiatieven van mensen om elkaar verder te helpen in het leven. Bijvoorbeeld het zakgeldproject in Wijkcentrum Bilgaard. Jongeren gaan, tegen een bescheiden vergoeding, met elkaar vragen of kleine uitdagingen in de wijk oppakken. Denk dan aan zwerfafval opruimen of klusjes voor ouderen doen. Het initiatief brengt hen bij elkaar, maar ze maken ook verbinding met de oudere generatie in de buurt.”

Een ander voorbeeld is de verplaatsing van het stadion van voetbalvereniging Cambuur. De inrichting van de vrijgekomen ruimte is samen met buurtbewoners ontworpen. Zo komt een gedeelte van de huizen terug in de contouren van het voormalige stadion. En het oude veld wordt een sport- en ontmoetingsplek voor de buurt. Hein: “De wijk wordt veel veerkrachtiger dan deze ooit geweest is. Wij kunnen bij deze opgave, en plekken in onze gemeente, altijd inspiratie gebruiken. Juist ook die originele, eenvoudige initiatieven die zich richten op alledaagse ontmoeting die past in de dagelijkse routine van mensen. In hun straat of portiek, in buurtjes of parkjes, op een plek waar door een extra toevoeging mensen zich meer met elkaar verbonden voelen.”

Initiatief aanmelden?

Op 3 oktober 2024 worden tijdens het ZorgSaamWonen Congres de winnaars van de Award bekend gemaakt. Hein zal dan, samen met de andere juryleden, de winnaar van de juryprijs bekend maken. Heb jij een mooi initiatief dat past bij het thema van dit jaar? Kijk dan op ZorgSaamWonen Award 2024 | ZorgSaamWonen voor de beoordelingscriteria en aanmeldprocedure. Indienen kan tot en met 1 september 2024!

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven